Week van de bij

Dit jaar staat de week van de bij in het teken van ontharding. Ook jij kan je steentje bijdragen. Maak van je tuin een paradijs voor bijen!



Delen

Wilde bijen?

Behalve de bekende honingbij zijn er bij ons zo'n 350 soorten ‘wilde bijen’. Dat is een rijke en gediversifieerde groep, elk met zijn eigenheden waar veel over te vertellen valt. De ene graaft een nestje in het zand, de andere huist in een holle rietstengel of gebruikt een oude kevergang in een stuk hout als kraamkamer. De meesten leven niet in een kolonie maar solitair. Ze zijn daardoor niet agressief.

Bijen worden gelokt door de geur van zoete nectar en zorgen door verspreiding van stuifmeel voor de bevruchting van planten en landbouwgewassen. Zonder bijen dus geen fruit, groenten, bloemen… 

Bijen hebben het moeilijk, maar we kunnen hen helpen! 

 

© Bert Vandebosch - Grote Klokjesbij
© MJ - Gehoorde Metselbij

Maak van je tuin een paradijs

Dit jaar staat de week van de bij in het teken van ontharding. Ook jij kan je steentje bijdragen. Zo kan je verharding in je tuin opbreken en zorgen voor meer voedsel voor bijen. Maai je gras wat minder, plant bomen en struiken, zaai een bloemenakker in of leg een bloemenweide aan. Heb je voldoende nectar en stuifmeel in je tuin? Dan kan je ook zorgen voor nestgelegenheid en een bijenhotel bouwen!